hr en de ne

Gastro ponuda   arrow

Položaj Duga Rese, u srcu Hrvatske, na križištu puteva – cesta koje vode prema Jadranskom moru uvjetovao je stoljetno preklapanje kultura koje je sadašnjim generacijama u naslijeđe, između ostalog, ostavilo i zavidan broj receptura po kojima su se u nekim davnim i manje davnim vremenima pripremali razni specijaliteti.

Darovi prirode omogućili su Dugoreščanima da svoj lokalni meni obogate svim mogućim kombinacijama svježih domaćih namirnica i tako stvore prepoznatljivu gastronomsku osobnu iskaznicu. Kako su Duga Resom prolazili, ondje neko vrijeme boravili, ali se i trajnije zadržali brojni pripadnici različitih kultura i civilizacija, posjetitelji i doseljenici iz različitih krajeva Hrvatske pa i svijeta – ovaj grad i njegova okolica uzeli su od svakoga ponešto i razvili jedinstveni dugoreški ”gastro štih” čija je glavna karakteristika šarolikost. Definirali bismo ga kao originalnu mješavinu različitih specifičnih utjecaja, fantastičan spoj kontinenta i mora, samo najbolje od najboljeg pretočeno u jednu cjelinu, u jedinstveni gurmasnki brand.

Od riječne ribe iz domaćih bazena (pastrva, šaran, som) pa sve do ranije usvojenih specijaliteta na bazi morskih plodova. Od mesa i mesnih prerađevina dugoreškog kraja (šunka, kobasica, slanina) do prepoznatljivih lokalnih delikatesa od mlijeka i mliječnih proizvoda (svježi kravlji sir, razni dimljeni tvrdi sirevi, domaće vrhnje). Blizina lovačkih područja omogućila je pripremu jela od cijenjene šumske divljači.

Voće i povrće iz vrtova u dolini rijeke Mrežnice i šumski plodovi iz okolnih šuma (gljive, šumsko voće)… Ne smijemo nipošto zaboraviti na domaće vino i rakiju od šljiva i krušaka. Sva prirodna bogatstva i tradicija očuvana iz prošlosti izvrstan su preduvjet za eksperimentiranje namirnicama i kreiranje novo-starih specijaliteta.Duga Resa je posebna i po tome što je svoje restorane redom smjestila u čarobnu atmosferu raskošne prirode – na uzvisinama usred šume ili uz slapove Mrežnice. S iznimno bogatom gastronomskom ponudom, atraktivne lokacije čine dobitnu kombinaciju za maksimalno uživanje.


RESTORANI