hr en de ne

Mrežnica   arrow

Nazivaju je biserom prirodne baštine, krasoticom, draguljem i svim drugim imenima koji  pokušavaju riječima dočarati njezinu uistinu jedinstvenu ljepotu.
Izvire kod Slunja, a ulijeva se u Koranu kod Karlovca, ali većinom je poznata kao dugoreška rijeka jer njezin glavni dio ukrašava upravo taj pitoreskni gradić.

Već od gornjeg dijela toka, Mrežnica kap po kap stvara prekrasnu melodiju koju kroje njeni brojni slapovi i sedrene podvodne barijere koje kao da izazivaju na dvoboj svakog ljubitelja riječnog avnaturizma. Za one malo mirnije naravi, koji ipak radije plove nešto umjerenijim tempom, Mrežnica može biti izvrsno mjesto za ležerniju vožnju čamcem ili jednostavno uživanje u plivačkim pothvatima.

Ova smaragdno zelena rijeka podno svojih velebnih kaskada i ispod površine satkane od lokvanja skriva tajne nekih davno minulih vremena, ali i tajne nevjerojatne,  još uvijek netaknute i očuvane prirode. Kad dođete, vidjeti ćete prizore koji obaraju s nogu – silovito udaranje moćnog riječnog vala o stijene i stvaranje pjene koja nikad ne nestaje – na mjestu pjenušavih vodenih bisera koji blijede, istog trena nastaju novi, još sjajniji i još snažniji.

Geografi ju nazivaju ”biserom prirodnog krša” i mnogi ju svrstavaju među najljepše europske krške rijeke. Obiluje sedrenim branama, a tim je pregradama često pretvorena u niz duguljastih jezera, nanizanih poput zrnaca bisera u nisku ogrlice. Zbog rijetko tako čistih vapnenačkih stijena kojima protječe, njena je voda najbistrija voda koju možete zamisliti.

Od samog izvora njene su obale prava riznica bogate graditeljske baštine iz prošlih vremena. Prvenstveno se to odnosi na mlinove ali za njima ne zaostaju ni veća kamena zdanja koja su u prošlosti imala važnu obrambenu ulogu. Na nekoliko postaja njenog riječnog puta podigle su se tajnovite zazidane pećine koje su svojedobno bile glavna brana neprijateljima, a lokalnom stanovništvu zaklon i utočište. Uz nekolicinu ruševnih ostataka starih gradova (kula, utvrda), oni svjedoče o vječnoj borbi za preživljavanje, ali i nekim davno minulim civilizacijama koje su svoje sidro pustile upravo na oblama Mrežnice.

Mrežnica je bila i ostat će svakom svojom kapi, krasotica koja živi na rubu divljine i civilizacije. Uvijek lijepa, mlada i svježa ali i nabistrija rijeka koju ste vidjeli.

Neprocijenjivi poklon prirode čovjeku !