hr en de ne

Planinarstvo   arrow

Ponad Duga Rese nadvila se još jedna blagodat prirode kakvih, kao što se može vidjeti iz svega navedenog i priloženog, u ovim krajevima ima u izobilju. Radi se o brdu Vinica (321 m).

Ona je omiljeno odredište planinara ali i svih poklonika prirode koji uživaju na njenim obroncima.Na njenim stazama redovito susrećemo planinare ne samo lokalnih planinarskih društava, već i onih iz cijele države, ali i iz drugih dijelova Europe. S njenih uzvisina vidjeti ćete Petrovu goru, Martinščak i Klek.

Vinica dominira čitavim dugoreškim krajem – ta mala planina fantastična je lokacija za bijeg od svakodnevnih briga i brzog života tijekom radnog tjedna. Nakon, ne odveć napornog uspona, slijedi odmor i okrijepa u planinarskom domu, a cijeli podvig najbolji je mogući izbor za provesti vikend. Svima koji se odluče na pohod na Vinicu bit će to izlet za pamćenje.
Ova gora imala je izuzetno veliku obrambenu ulogu u Domovinskom ratu ’91-’95. S njenih je obronaka, naime, spriječen prodor neprijateljskih tenkova prema Duga Resi i Sloveniji.
Podno brda teče Mrežnica, smaragdnozelena rijeka, simbol Duga Rese.

Padine Vinice ukrašavaju vinogradi. Vino je od davnina simbol životne radosti, a upravo se takav karakter ocrtava i u karakteru domaćih ljudi. Mentalitet i atmosfera zrače vedrinom i optimizmom, a vino i vinogorje sa obronaka Vinice dodatno naglašava dionizijski element te slavi život i prirodu i sve njene čari.

Šetnica Tušmer

.


Podno Vinice, u dužini od 1060 metara, od Specijalne bolnice za produženo liječenje do mosta na rijeci Mrežnici kod Gornjeg mlina, proteže se šetnica Tušmer – idealna za ugodno hodanje ili vožnju biciklom uz rijeku Mrežnicu.
Obična šetnja bila je i ostat će jedna od najboljih oblika fizičke aktivnosti. U bajkovitom okruženju tajanstvene planine i čudesno modrozelene rijeke doživljaj je daleko intenzivniji i šetnja ovdje postaje predivno iskustvo – savršeno da se uz ritam laganih koraka prepustite meditaciji i izgubite se u vlastitim mislima, izvan stvarnosti. Kako to obično biva u dugoreškom kraju, priroda je ovdje promjenjive naravi – istovremeno divlja i pitoma, mirna i nemirna. Koliko god šetnica na prvu asocira na ležerno koračanje, toliko je vole i avanturisti kojima je vožnja biciklom nezamjenjiva razonoda. Ipak i šetači i biciklisti dijele istu ljubav prema prirodi i po tome su, zapravo, sličniji nego što se to na prvi pogled čini.